top of page
Zoeken

Hoe ontstaat een acrylatenallergie?

  • Foto van schrijver: Lysanne Westendorp
    Lysanne Westendorp
  • 31 dec 2023
  • 3 minuten om te lezen

Het hebben van gellak op je nagels is tegenwoordig heel normaal, maar wist je dat dezelfde gellak een allergie kan veroorzaken? Wat is het, hoe ontstaat een acrylatenallergie en wat doe je er tegen wordt allemaal behandeld. Deze blogpost is er niet om je bang te maken voor gellak, maar om je bewust te maken van de risico's en de gevolgen daarvan. Gebruik deze blogpost niet als medisch advies, ga daarvoor altijd naar je eigen huisarts.


Wat is een allergie in het algemeen?

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op een bepaalde stof. Er zijn heel veel verschillende allergieën, zoals voor verschillende voedingsmiddelen als noten, melk, gluten, voor huidschilfers van dieren, huisstofmijt en zo kun je nog wel even door gaan. Deze stoffen zijn op zich vaak onschuldig voor mensen zonder een allergie, maar voor degene die wel allergisch zijn, kan dit allemaal verschillende reacties oproepen en dit is vaak per persoon verschillend. Als je eenmaal allergisch voor iets bent, gaat dit nooit weer weg.


Hoe ontstaat een allergie?

Een allergie ontstaat door (herhaalde) blootstelling aan zogenaamde allergenen. Dit zijn stofjes waar je lichaam heel erg op kan reageren, terwijl deze stoffen vaak onschadelijk zijn. Ook kan een allergie erfelijk zijn.


Acrylatenallergie

Bij een allergie voor acrylaten, de stof in gellak wat ervoor zorgt dat vloeibaar product hard en stevig kan worden door invloed van een UV/LED lamp, reageert je lichaam op de aanwezigheid van gel waarin die bepaalde acrylaat zit. Er kan onder andere roodheid, vervelling, onsteking, loslating van de nagelplaat (onycholysis), gevoeligheid/pijn aan je vingertoppen ontstaan, maar dit verschilt per persoon. Er zijn verschillende soorten acrylaten waar je een contactallergie voor kunt ontwikkelen, maar de bekendste is HEMA.


Wat te doen als je denkt last te hebben van een acrylatenallergie?

Als je klachten krijgt direct na het aanbrengen van gel(lak), verwijder dit dan weer onmiddellijk! De schade is al gedaan, maar wanneer je het direct weer verwijdert, geef je je huid de kans om weer te herstellen. Daarna is het handig om een afspraak te maken bij je huisarts, hij of zij kan eventueel andere dingen uitsluiten als het niet helemaal duidelijk is. Ook kan het handig zijn om erachter te komen waar je precies allergisch voor bent en hier heb je een verwijzing naar de dermatoloog voor nodig.


Gevolgen

Als het blijkt dat je allergisch bent voor acrylaten betekent dit een paar dingen. Je kunt geen gel(lak) of acryl meer op je nagels dragen, iedere keer dat je het probeert zal je weer een reactie veroorzaken. Ook heeft het gevolgen voor je medische mogelijkheden, in het artikel van Kassa staan deze allemaal op een rijtje.



2 handen met symptomen van een acrylatenallergie

Voorbeeld van hoe een acrylaten allergie er uit kan zien op de handen.


Hoe voorkom je een acrylatenallergie?

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die kunnen helpen om een allergie te voorkomen. Denk er wel om dat ook deze tips niet water dicht zijn en je dus nog altijd een allergie kunt ontwikkelen.

  • Gel(lak) is bedoeld voor op de nagelplaat en niet voor de huid er om heen, werk dus netjes.

  • Zorg ervoor dat je schoon werkt en je nagels en handen ook schoon zijn van vuil.

  • Durf je het niet (meer) zelf aan? Laat je nagels doen door een professionele nagelstyliste zoals ik. Bij iedere behandeling zorg ik ervoor dat ik netjes en hygiënisch werk, vanaf 18 jaar is iedereen van harte welkom!

  • Gebruik normale nagellak in plaats van gellak, de kans dat je daar een allergie voor krijgt is nihil.

  • Hypoallergene gellak bestaat niet, er zit altijd een soort acrylaat in waar je allergisch voor kunt worden. Er bestaat tegenwoordig ook veel HEMA-vrije gellak, maar hier zit ook wederom weer een ander soort acrylaat in wat een allergie kan veroorzaken.


Wees voorzichtig met het gebruiken van gellak en ga niet zomaar wat doen. Ter herinnering; deze blogpost is geschreven om meer bewustwording te creëren, niet om je bang te maken. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze hieronder zeker achter. Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken als styliste/hobbyist/klant van een salon.

コメント


Naillys Nails

 naillysnails@gmail.com

KVK: 94588678

BTW: NL005095028B19

  • alt.text.label.Instagram

©2025 by Naillys Nails.

Tags: biab in Meppel, BIAB en gellak, gellak in Meppel, nagelstyliste in Meppel, nagelstudio, nagelsalon, gelnagels

bottom of page